Циљ часа је да  схватите  оригинални књижевни рад  Светога Саве. Такође, да упознате  стил средњовековног стваралаштва , тзв. ,, плетеније словес“. Да проширите представу о Савином и Симеоновом лику.

 Немању, памтите из Теодосијевог  Житија о Светоме Сави као ,, благородног, благочастивог и ништељубивог човека“. Важно је да разумете да се лик развија  у Савином житију. Осим бриге за свој народ  и привржености деци, Немања је привржен  вери и хришћанском животу. Он је и ктитор. Али  и мудар отац  који саветује свог сина, Саву. Немања сину упућује  животне поуке  које садрже хришћанска гледишта и универзална хумана и племенита осећања. Поручује да  треба славити Бога! ,,Симеонов издах није тренутак смрти већ знак посвећења“, саопштио је Свети Сава овим житијем.
Задатак: Прочитај одломак Житија. Уочи кључне речи питања која су представљена иза текста, налазе се у категорији : Тумачења. Истраживачким читањем , с оловком у руци обележи она места у тексту која одговарају на питања. Уколико си вредан и писано убележи одговоре (Дневник читања).

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s