Блог је створен за све оне који  воле књижевност,граматику српског језика, правопис,одгонетање језичких заврзлама; за  истраживаче, интуитивне и иновативне. Најужа намена блога  је да  је упућен мојим ученицима!
Драги моји ученици, активно и  стално пратите блог- упутства за рад, занимљивости из језика и књижевности, функционалне задатке  у вези са припремом за часове,за контролне задатке, писане радове. И УСПЕХ  НЕЋЕ ИЗОСТАТИ!

Радна биографија Бодовна листа интерних активностиBodovna lista internih aktivnosti strucnog usavrsavanja_15.11.2013.

КАТАЛОГ ПРОГРАМА СТАЛНОГ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА НАСТАВНИКА, ВАСПИТАЧА И СТРУЧНИХ САРАДНИКА ЗА ШК. 2014/2015. И 2015/2016. на линку
http://www.zuov.gov.rs
СТРУЧНО УПУТСТВО О ВОЂЕЊУ ПЕДАГОШКЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ СТРУЧНО УПУТСТВО О НАЧИНУ ИЗРАДЕ ШКОЛСКЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

 

 

 

Kаталог стручног усавршавања за школску 2018/2019. ,2019/2020. , 2020/2021.

http://zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog

http://zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog/all&oblast=14

2 thoughts on “О АУТОРУ БЛОГА- УМЕТНОСТ,КЊИЖЕВНОСТ КАО УМЕТНОСТ

 1. Рибар тј. старац био је човек који је живео скромним и сиромашним, рибарским животом. То је танак и сув човек који је имао на рукама мрље од кожног тумора и повреде задобијене током риболова. Такође, имао је и дуоке бразде на потиљку. То је човек који не одустаја од борбе, верује у себе. Воли живот. Веома је храбар и истрајан, одлучан. То доказује и само чекање да се риба упеца. Имао је широка плећа која му је дечак покривао ћебетом и закрпљену кошуљу која је избледела од Сунца. На њему је било све старо сем очију. Имао је очи боје мора, које су биле веселе и непоражене, показивале су истрајност.
  Грч у левој руци представља бол и патњу која прати Сантјага већ годинама. Међутим, то представља и изразиту упорност која траје већ дуги низ година.
  Грех рибара се огледа у размишљању да ли да убије рибу. Централна ствар греха, а уједно и размишљања, била је та да ли убити некога и живети од туђе судбине.
  Религија за Сантјага значи добијање снаге за животнз борбу. Њему та снага долази од нечега одозго. Међутим, он је рекао и да није побожан.
  Море је за Сантјага значило спокој, мир, задовољство, слободу. Океан је гледао као слику жене коју је изгубио, он је за њега представлјао љубав- „ la mar“.

 2. 1. Који је основни смисао авангарде у српској књижевности? Одлике и време настанка.
  Основни смисао авангарде у српској књижевности је да се наша књижевност осавремени и укључи у европске токове, обликује модерни израз. 1919. године почиње прави авангардизам збирком песама Милоша Црњанског „Лирика Итаке“. Авангарда је оспоравала традиционалне уметничке норме и облике. Поред ових њене одлике су и деструкција модела и начела, форме и средине.
  2. Наведи књижевне покрете, одлике покрета ,представнике и њихова дела.
  Најважнији књижевни покрети су: експресионизам, социјални покрети, традиционализам и надреализам.
   Експресионизам-повезаност ствари и бића, веза далеких крајева и људи одлике су експресионистичког стварања. Најзначајнија дела су: Манифест екпресионистичке школе, Лирика Итаке, Дневник о Чарнојевићу, Сеобе,Друга књига Сеоба, Роман о Лондону. Представници су: Станислав Винавер, Милош Црњански, Иво Андрић, Растко Петровић.
   Социјални покрети-њихова одлика је да књижевно дело треба да буде документ живота и одраз стварности. Представници су Велимир Живојиновић и Бранимир Ћосић са романом „Покошено поље“.
   Традиционализам се огледа у лирици Десанке Максимовић која је родољубива, интимна, дескриптивна. Њена дела су „Песме“ 1924. и „Тражим помиловање“ 1964. Такође, значајна цу и дела Бранка Ћопића, роман о рату у Босни „Пролом“ 1952. и приче о детињству „Башта сљезове боје“.
   Одлике надреализма је поезија која настаје слободним асоцијацијама и рушење дотадашње поезија. Оваква врста поезије је настајала техником аутоматског писања, нема рационалне контроле, цензуре и није унапред осмишљена. Значајнија дела и њихови писци су: Александар Вучо,,Хумор заспао“, Милан Дединац ,,Од немила до недрага“, Оскар Давичо „Хана“ и,,Вишња за зидом“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s