ЗНАЧЕЊСКА ВЕЗА НАЗИВА РОМАНА И СМИСЛА САДРЖИНЕ ДЕЛА

1.Уочи везу назива романа и смисла садржине дела. Сагледај је попут парцијалне синонимије : нечиста крв – крв предака – чорбаџија-наслеђа-сељака- традиције – начина живота.

2.Ко су носиоци нечисте крви ? Преци Софкини? Софка? Сељаци?Газда Марко? Потомци Софке и Томче? Како се у роману испољава нечиста крв? Пронађи по један пример, опиши или покажи дословним цитатом.

БИОЛОШКА И ПОРОДИЧНА ТЕМАТИКА РОМАНА

1.Утврди корене ефенди Мите, газда Марка. Запамти појединости из живота хаџи Трифуна. Зашто је значајан за своју породичну лозу? Ко је деда Каварола; чал’к Наза, баба Стана? 2. Како живи породица ефенди Мите до ослобођења од Турака? Шта се све променило одласком Турака из Србије, Врања?. Како Тодора успева да сакрије почетак осиромашења породице? Коју одлуку ефенди Мите није предвидела Софка?

Зашто Софка пристаје на неприличну удају? Уочи разлике између Софкиних и ефенди Митиних побуда и понашања? Откриј узроке ефенди Митиног егоизма и Софкине великодушности.

2. Ко су преци газда Марка? Када је одлучио да се са породицом досели у варош?Како живе? Ко су жртве породица? Зашто? Да ли традиција, наметнути начини живота, изграђени односи уништавају слободну вољу појединаца? Како почиње однос Софке и Томче? Како се развија? Када ће Томча променити свој однос према Софки?

3. Како се огледа Маркова, Томчина, Софкина трагичност?

ПСИХОЛОШКА И ЕТИЧКА ТЕМАТИКА РОМАНА – СОФКА , ефенди Мита

1.Ко од ликова у роману има истакнуто место? Чиме је мотивисана свест о посебности? Како доживљава свет и људе који је окружују? Који је преломни тренутак у њеном животу?Како се на окружење пројектују Софкина расположења? Протумачи Софкине реакције: мучнину и болест, трауматичне емоције и доживљај страха. Излагање поткрепи примерима из текста.

ОБИЧАЈИ ВАРОШКОГ И СЕЉАЧКОГ СВЕТА У ДЕЛУ

Које обичаје поштује варошки свет пре и током Ускрса? Поводом прошевине? Где одлази млада пре удаје? Када се састају пријатељи? Шта дарује невести будући свекар? Дан пре свадбе, где одлази млада? Како се понаша мајка невесте? Шта чини, зашто јој се доноси сито са шећерлемама? Треба ли да поведе коло? У сељачком свету? Шта чини млада током доласка у у кућу свекра, шта свекар? Како се понашају сватови?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s