Рабиндранат Тагор је своје песме испевао једноставним емоцијама и мислима. То је главна одлика његовог песништва. ОСНОВНИ МОТИВИ поезије јесу:

 • ПРИРОДА
 • ПРОЛАЗНОСТ
 • ЉУБАВ
 • СМРТ
 • ЗЕМЉА
 • ПОЕЗИЈА         У вези са наведеним мотивима надређени мотив је ЖИВОТ!

Твој задатак је да прочиташ збирку песама. (Збирка садржи 85 песама , лирских песама у прози)

https://www.scribd.com/doc/124514959/Rabindranat-Tagore-Gradinar   (линк за књигу)

 1. Закључи метафорични однос  Слуге и  Краљице из уводне песме збирке. Шта истиче  лирски субјекат; да ли важност места које жена има у мушкарчевом животу? Која слика испољава мушкарчево унижење? Шта моли?  На шта је све спреман  СЛУГА? Како  реагује  Краљица? Да ли је услишила његову  молбу? Одреди симболичну вредност односа Слуге и Краљице? Крије ли се у овом односу нешто шире и дубље од везе мушкарац – жена? Можда , однос Песника и Поезије? Одреди главни мотив ове песме!
 2. Песма 41.ЧЕЗНЕМ ДА ТИ КАЖЕМ НАЈДУБЉЕ РЕЧИ   Анализирај песму према следећем: Песнички субјекат чезне да каже , шта?  Да чини, шта? Али , не усуђује се, зашто? Шта га спречава? Зато чини   све супротно љубави,како? Исход таквог понашања је …?  Епилог странствовања је : ,,Непрекидне стреле из твојих очију чине да је мој бол вечити свеж“. Шта значи последњи стих? Главни мотив песме је? Докажи тврдњу стиховима? Који мотив се преплиће са основним мотивом? Какав емотивни однос успоставља младић са девојком коју воли?
 3.  Пронађи главне мотиве Тагорине поезије у следећим песмама: 2, 5, 7, 8, 9, 15, 16, 20, 21, 27, 46, 73, 79, 81.  Илуструј  мотив типичним стихом.
 4. Поводом 85. песме, испитај песникову сигурност да ће се његове песме читати  и после њега. На основу чега је био толико сигуран? Да ли је супериорност песничка заснована на стилу који је  успешан?
 5.  Погледај слајдове у наредном прилогу у вези са стварањем Р.Тагора.izlozba179

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s