images (3)62.15Vuk-St.Karadzic-PripovetkeДЈЕВОЈКА БРЖА ОД КОЊАПриступ народној  приповеци – Дјевојка бржа од коња

Истражи следећа упутства!  Задаци : 1. Прича подсећа на бајку због стереотипног почетка и фантастичних елемената, ипак ово је приповетка. Зашто? Докажи одабраним деловима текста. 2. Издвоји утиске  о делу  и образложи из којих делова приче су проистекли. Који доживљај  си  усвојио (-ла) из овог апстрактног света?

3. Чиме се бави фабула приче Дјевојка бржа од коња? Шта је тема приче? Концизно представи садржину приповетке.  У структури  приповетке је фабула,са заплетом и разрешењем збивања. Из чега се састоји заплет?  Како тумачиш нагло разрешење збивања? Којом врстом приповедања су представљени догађаји?

4. Утврди реалне и апстрактне мотиве приче.

5. Ко су јунаци приче? Какве особине има ,,дјевојка бржа од коња“? Како приповедач објашњава њено порекло? Митско , натприродно порекло јунакиње указује на специфичност њене личности. Анализирај сваку одредницу њеног лика и утврди функцију лика  у контексту уметничких ефеката.

6. Издвоји симболе у тексту. Први ( површински) слој приповетке има значење

освајање девојке. Протумачи пренесено значење приповетке, дубљи слој. Шта може да представља ,, девојка  бржа од коња“. Каква значења откриваш у овој приповеци?

ПОДСЕТНИК  ***   Приповетка је епска прозна врста.  Структурни елементи приповетке су :  ЈУНАК са јасно формулисаним и наглашеним индивидуалним особинама и ДОГАЂАЈ из јунаковог живота. Индивидуална је тема и начин казивања.

Бајка је епска прозна врста  са устаљеним почетком и свршетком. Структурни елементи бајке су: ЈУНАК без индивидуалних особина и ДОГАЂАЈ – сукоб добра и зла ; успостављање нарушене равнотеже. Тема је стереотипна и начин казивања. Важна одлика бајке : фантастични елементи.

 

One thought on “ДЈЕВОЈКА БРЖА ОД КОЊА

  1. Кликни безбедно на назив Вук Ст. Караџић – Приповетке и пред тобом је приповетка у пдф формату. Пажљиво је прочитај! Задатке препиши у Дневник читања и потпуно одговори на исте. Срећан и успешан рад, паметни учениче!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s